יום רביעי, 19 בדצמבר 2012

פקטין גם מקודם כחומר המפחית את הסיכון לחלות ב- סרטן המעי הגס ולהפחתת נזק מטיפולי הקרנה

פקטין הינו סיב תזונתי אשר מצוי ברכיכוזים גבוהים בקליפה ובבשרם של פירות הדר וכן בתפוחים. מחקרים אחרונים מראים שפקטין משמש כתרופה לירידה בכולסטרול ולשלשולים ואף לגרימה של מוות של תאי סרטן הערמונית וסרטן המעי הגס.
פקטין - Pectin
שמות נפוצים
Modified Citrus Pectin (MCP), Pectinic acid

מותג
Modified Citrus Pectin Power

סיכום רפואי אודות פקטין
פקטין הוא סיב תזונתי מסיס העשיר במשקעים עשירים בגלקטוזה. הוא קיים ברוב הצמחים, ובריכוז גבוה בקליפה ובבשרם של פירות הדר ותפוחים. פקטין משמש כחומר מקריש במזון. הוא משמש גם כתרופה לשלשולים ולירידה בכולסטרול. MCP הוא צורה של פקטין שעברה שינוי ויש לה שרשראות פחמימות קצרות יותר, וטוענים שהספיגה שלו ע"י הגוף טובה יותר. מחקרים במבחנה ובבעלי חיים מראים שפקטין גורם למות תאים מתוכנת בתאי אדנוקרצינומה של סרטן מעי הגס וכן שיש לו השפעות נוגדות שגשוג ונוגדות סרטן. נתונים קליניים ראשוניים מרמזים על כך שפקטין יעיל בטיפול בשלשולים וביתר כולסטרול בדם. פקטין גם מקודם כחומר המפחית את הסיכון לחלות ב- סרטן המעי הגס ולהפחתת נזק מטיפולי הקרנה, אך אין מספיק עדויות מדעיות לתמיכה בטענות אלה. במחקר אקראי קטן, MCP הגדיל את זמן ההכפלה של אנטיגן ספציפי של הערמונית בחולים בסרטן הערמונית. לאחר שימוש בפקטין דווחו תופעות לוואי הקשורות במערכת העיכול, כגון עוויתות בבטן ושלשולים. 
מקורות של פקטין במזון
פרי הדר (לימון, תפוז, אשכוליות) ותפוחים
שימושים נטענים
  • מניעת סרטן
  • טיפול בסרטן
  • שלשולים
  • כולסטרול גבוה

מרכיבים
  • משקעי galactoside
  • משקעי D-Galacturonic acid
  • סוכרים ניטרליים

מנגנון פעולה של פקטין
MCP פועל כ- ligand ל- galectin-3, המשחק תפקיד חשוב בהיווצרות והתפתחות גידולים. התקשרות MCP ל- galectin-3 הראתה בלימה של צמיחת גידול, היווצרות כלי דם והיווצרות גרורות בניסויים חיים. MCP נחשב כמי שגורם ל- galectin-3 שלא להיות מסוגל לקשר את הקולטנים שלו, מה שעלול היה לגרום להיווצרות כלי דם.  Galectin-3 מצוי גם בתאי סרטן הערמונית וברקמת הערמונית. במחקר אחר, MCP הגדיל את זמן ההכפלה של אנטיגן ספציפי לערמונית (PSA), כנראה ע"י קישור galectin-3. פקטין גם גרם למות תאים מתוכנת בתאי אדנוקרצינומה במבחנה באמצעות פעילות caspase-3 שגרמה לדגרדציה של DNA. תוספת פקטין לדיאטה גרמה להפעלת השפעות נוגדות שגשוג ב- distal colon בעכברים במהלך היפרפלזיה של המעי הגס. הוא גם הוריד את רמות הכולסטרול במטופלים בעלי רמות גבוהות של כולסטרול בדם.

תגובות שליליות
מדווחות (בנטילה דרך הפה):
MCP גרם לעוויתות קלות בבטן ושלשולים, שנפסקו עם הפסקת הנטילה.

אינטראקציות של פקטין עם תרופות
  • כאשר הוא נלקח יחד עם lovastatin, פקטין גרם לגידול ב- LDL במטופלים עם כולסטרול גבוה
  • פקטין הקטין את זמן המעבר של צואה במעי ועלול להשפיע על הספיגה של תרופות אחרות
  • ספיגה של תוספים הכוללים קרוטנואידים ו- alpha-tocopherol מושפעת מפקטין

סיכום בספרות ומאמרי ביקורת אודות פקטין
Guess BW, et al. Modified citrus pectin (MCP) increases the prostate-specific antigen doubling time in men with prostate cancer: a phase II pilot study. Prostate Cancer and Prostatic Diseases 2003; 6: 301-304. 

10 מטופלים עם סרטן הערמונית קיבלו 18 קפסולות (14.4 גרם) של Pecta-Sol ב- 3 מינונים ביום למשך 12 חודשים. שיעור השינוי ברמות ה- PSA שימשו כמדד הראשוני של מחקר זה. החוקרים גילו שהיתה עלייה בעלת מובהקות סטטיסטית בזמן ההכפלה שלPSA. למרות שלא היו תופעות לוואי רציניות, דווחו 3 מקרים של עוויתות קלות בבטן ושלשול, בעקבותיהם 3 המשתתפים הפסיקו את השתתפותם בניסוי. תופעות אלה נפסקו לאחר הפסקת הנטילה. נדרשים מחקרים אקראיים גדולים יותר על מנת לחקור את ההשפעות של MCP על חולים בסרטן הערמונית.


Rabbani GH, et al. Clinical studies in persistent diarrhea: Dietary management with green banana or pectin in Bangladeshi children. Gastroenterology 2001; 121:554-560. 

62 ילדים בגילאי 5 עד 12 חודשים, עם שלשולים בלתי פוסקים חולקו באופן אקראי וקיבלו דיאטה המבוססת על אורז אשר הכילה 250 ג"ר/ליטר בננה ירוקה מבושלת, 4 ג"ר/ק"ג פקטין, או אורז בלבד, למשך 7 ימים. משקל הצואה ורמת המוצקות שלה, תדירות ההקאות והשלשולים ומשך המחלה נמדדו לאחר 7 הימים. התוצאות הראו שילדים אשר קיבלו בננה או פקטין החלימו לחלוטין, בהשוואה לאלו אשר קיבלו רק דיאטת אורז. החוקרים הסיקו שבננה ירוקה ופקטין יעילים במניעת שלשולים עיקשים בילדים.

מקורות
  1. Olano-Martin E, Rimbach GH, Gibson GR, Rastall RA. Pectin and pectic-oligosaccharides induce apoptosis in in vitro human colonic adenocarcinoma cells. Anticancer Res 2003; 23(1A):341-346.
  2. Umar S, Morris AP, Kourouma F, Sellin JH. Dietary pectin and calcium inhibit colonic proliferation in vivo by differing mechanisms. Cell Prolif 2003; 36(6):361-375.
  3. Taper HS, Roberfroid M. Influence of inulin and oligofructose on breast cancer and tumor growth.J Nutr 1999; 129(7 Suppl):1488S-1491S.
  4. Rabbani GH, Teka T, Zaman B, Majid N, Khatun M, Fuchs GJ. Clinical studies in persistent diarrhea: dietary management with green banana or pectin in Bangladeshi children.Gastroenterology 2001; 121(3):554-560.
  5. Knopp RH, Superko HR, Davidson M et al. Long-term blood cholesterol-lowering effects of a dietary fiber supplement. Am J Prev Med 1999; 17(1):18-23.
  6. Guess BW, Scholz MC, Strum SB, Lam RY, Johnson HJ, Jennrich RI. Modified citrus pectin (MCP) increases the prostate-specific antigen doubling time in men with prostate cancer: a phase II pilot study. Prostate Cancer Prostatic Dis 2003; 6(4):301-304.
  7. Inufusa H, Nakamura M, Adachi T et al. Role of galectin-3 in adenocarcinoma liver metastasis.Int J Oncol 2001; 19(5):913-919.
  8. Nakamura M, Inufusa H, Adachi T et al. Involvement of galectin-3 expression in colorectal cancer progression and metastasis. Int J Oncol 1999; 15(1):143-148.
  9. Nangia-Makker P, Hogan V, Honjo Y et al. Inhibition of human cancer cell growth and metastasis in nude mice by oral intake of modified citrus pectin. J Natl Cancer Inst 2002; 94(24):1854-1862.
  10. Richter WO, Jacob BG, Schwandt P. Interaction between fibre and lovastatin. Lancet 1991; 338(8768):706.
  11. MICROMEDEX(R) Healthcare Series. 120. 2004. Thomson MICROMEDEX.
  12. Hoffmann J, Linseisen J, Riedl J, Wolfram G. Dietary fiber reduces the antioxidative effect of a carotenoid and alpha-tocopherol mixture on LDL oxidation ex vivo in humans. Eur J Nutr 1999; 38(6):278-285.

6 הפירות המומלצים לחולי סרטן

פירות לחולי סרטן – מומלץ או שמא הסוכרים שבפירות דווקא מזינים את הסרטן?
ד"ר הוכברג מביא את מסקנותיו של מחקר בנושא סרטן ואכילת פירות וממליץ על חמשת הפירות הטובים ביותר לחולי סרטן ד"ר מרדכי הוכברג, תזונאי ומחבר כתב העת "תזונה פלוס"
ענבים. מזינים את הדם ומביאים לאדם גם שלווה. צילום: pizzodisevo-cc-by
5 הפירות המומלצים לחולי סרטן
סרטן ואכילת פירות היא סוגיה שנדונה רבות בשנים האחרונות. מאחר ותאי סרטן ניזונים מסוכרים ישנם חוקרים הממליצים להימנע מאכילת פירות, בעוד שאחרים ממליצים על אכילת חלק מהם. מחקר אחרון בתחום טוען שיש פירות שאסור לחולי סרטן לאכול בעוד שפירות מסוימים חשובים לאין ערוך במניעת סרטן להתגברות עליו.
הנה חמשת הפירות היותר מומלצים על ידי מבצע המחקר. חשוב לציין, שתמיד מומלץ לאכול פירות וירקות אורגניים – לחולי סרטן זה חשוב שבעתיים. 1. ענבים - פירות הענבים מכילים את הפיטוכימיקל רסברטרול, שמוכר כמונע הפיכת תאים בריאים לתאי סרטן  ומסוגל למנוע שגשוג של תאי הסרטן. ברפואה הסינית הענבים נחשבים כמעשירים את הדם, מקנים שלווה, מרווים צימאון, עוזרים לעיכול ולהפרשת שתן. פירות הענביםטובים גם עבור מי שקיבל טיפולי ניתוחים והקרנות.

2. תות שדה - פירות תות השדה מכילים חומצה אלגית, שיכולה להגן על הגוף בפני חומרים גורמי סרטן ובכך לצמצם את שכיחותו. פירות אלו עוזרים להפרשה מוגברת יותר של רוק, הם מרווים צימאון ועוזרים כנגד התייבשות הריאה והסמפונות. יש בהם עזר רב כנגד תופעות הלוואי של הקרנות ולאלו שסובלים מסרטן בדרכי הנשימה העליונות, ריאות וקנה הנשימה.

עשו לנו לייק וקבלו את מיטב כתבות "Eatwell" ישירות לפייסבוק שלכם 

3. בננות - בבננה יש חומרים שמגנים מפני מספר קרצינוגנים מלהזיק לגוף ובהם אפלאטוקסין 1,  בנזו ופירן. ניסויים עם בעלי חיים לימדו שאם יש מחסור במגנזיום, תיחלש במידה רבה היכולת של הגוף לסלק מתוכו תאי סרטן. בננה עשירה במגנזיום וגם באשלגן, לכן היא מאוד יעילה למניעת סרטן  וללחימה בו.

4. תאנים - ציפת התאנים מכילה חומר שיכול למנוע התפתחות סרטן ולחסל תאים חולים.  מתוך מעקב אחרי 1,300 חולי סרטן ב-6 בתי חולים, נמצא שלתאנים יש יכולת הגנה כנגד מספר סוגי סרטן ובהם אסקיטס קרצינומה, סרקומה, סרטן כבד, סרטן ריאות ועוד. זהו פרי מזין וחשוב לתת אותו לחולי סרטן.

5. קיווי - 100 ג' קיווי מכילים 150 מ"ג ויטמין C - זהו אחד מן הפירות היותר עשירים בוויטמין זה. הוא מגן על ממברנות התאים וכן מנקה את הדם ומשפר את זרימתו. הוא חשוב במיוחד לחולות סרטן שד, סרטן ריאות, סרטן צוואר הרחם וסרטן שלפוחית השתן.

בנושא זה של צריכת פירות על-ידי חולי סרטן נערכו בעבר מחקרים רבים. סיכום של מספר רב של מחקרים, סקירה כללית (מטא אנליזה) הופיע בשעתו בעיתון המקצועי Nutrition and Cancer.  בסקירה כללית  זו נבדקו 156 מאמרים. מתוכם 128 הראו השפעה חיובית של צריכת פירות וירקות על-ידי חולי הסרטן. בשום מקרה לא נמצאה החמרה של המחלה בעקבות אכילת פירות. העזר הרב ביותר של אכילת פירות היה עבור חולי סרטן בפה, בית הבליעה והריאות.
גם פטריות מסוימות טובות נגד סרטן
6.כל פרי ההדר לרבות אתרוג.בטבע ידועים חמישה מיני הדרים בלבד: פומלו, אתרוג, קי ליים, מנדרינה ו-Citrus halimii שהתגלה ב-1973. הם צמחו בדרום מזרח אסיה באזור סין והודו ומשם הועברו אל המזרח התיכון, אירופה ואמריקה. כל שאר מיני ההדרים נוצרו על ידי הכלאה טבעית או מלאכותית של מינים שונים מהסוג. כך למשל הלימון נוצר מהכלאה של אתרוג וליים
מאז גילויו, נחשב ויטמין C כגורם ביולוגי חיוני, בעל תפקידים רבים וכויטמין ראשון במעלה.
גוף האדם אינו מסוגל לייצר ויטמין C וחייב לקבל אותו מהמזון מדי יום. היות וויטמין C הינו מסיס מים, הוא מסולק מהר מהגוף כך שמאגר הויטמין C בגוף האדם הוא קטן במיוחד (1.5 גרם אצל המבוגר). משום שויטמין C מעורב בכל כך הרבה תהליכים ביולוגיים חשובים, חובה לדאוג לאספקה סדירה וכמותית שלו מדי יום.

פקטין מעובד של הדרים, MCP, מחקרים על הכושר של MCP לחסום היווצרות של גרורות לכמה סוגים של סרטן, כולל, מלנומה, סרטן הפרוסטטה והשד


Modified Citrus Pectin, MCP
פקטין מעובד של הדרים, MCP, מיוצר מקליפות וציפת הפרי של פירות הדר. מעבדים אותו עם טמפרטורה וpH- גבוהים, במטרה לשבור אותו לשרשרות קצרות יותר. מתקבלות שרשרות קצרות של פחמימות, בלתי מסועפות, עשירות בגלקטוז. הן נמסות בקלות רבה יותר במים מאשר הפקטין שהוא פוליסכריד מורכב הבנוי משרשרות ארוכות (1). הן נספגות יותר טוב בגוף, והן זמינות יותר לשימוש ברקמות.
היחידות הקטנות של הפוליסכריד עשירות בשאריות של גלקטוזיד, וזה כנראה מה שמאפשר להן להתקשר ל- galactose binding lectins-galactins המצויים על פני השטח של תאי סרטן מסוימים ותאים אחרים (2).
 
גלקטינים הם סוכרים הקושרים חלבונים. הם קשורים לתפקודים ביולוגיים שונים, כגון, איתות תוך-תאי, איתות בין תאים, חליפין בין התאים והנוזל הבין-תאי (3). הם משתתפים בבקרה על ביטוי של גנים, וויסות של תגובה אימונית, בקרה על צמיחה וחיוניות של תאים (3). הם מעוררים ענין רב בגלל ההשתתפות האפשרית שלהם בפיזיופתולוגיה של מחלות קשות, כולל סרטן. הם יכולים גם להיות סמנים ביולוגיים שיסייעו לדיאגנוזה ולפרוגנוזה של מחלות שונות (3).
בשנים האחרונות נערכים מחקרים על הכושר של MCP לחסום היווצרות של גרורות לכמה סוגים של סרטן, כולל, מלנומה, סרטן הפרוסטטה והשד (1).
 
מחקרים מדעיים הראו שכדי שתתפתח גרורה התאים הסרטניים חייבים להצמד זה לזה. גלקטינים המצויים על פני השטח של תאים סרטניים נחשבים לאחראים להצמדות שלהם. ל-MCP העשיר בגלקטוז יש אפיניות לגלקטינים על פני השטח של תאים סרטניים, והם יכולים לעכב או לחסום התכנסות של תאי סרטן, היצמדות שלהם והתפתחות של גרורות (2,4). רוב המחקרים על התפתחות גרורות נעשו על תרביות רקמה או בחיות מעבדה.
MCP נראה מעניין ומבטיח, למרות שלא ברור איך הוא יפעל בתוך גוף אדם (1).
נערך מחקר קליני אחד על השפעת MCP על הסמן לסרטן הפרוסטטה PSA.
PSA- Prostatic Specific Antigen הוא אנזים שהריכוז שלו עולה במקרים של סרטן הפרוסטטה, וקצב ההכפלה שלו משמש כסמן למהירות של התפתחות הסרטן.
 שבעה חולים בסרטן הפרוסטטה השתתפו במחקר. הם קבלו MCP במינון של 15 ג' ליום מחולק לשלוש פעמים. אצל 4 משתתפים מבין ה-7 התארך זמן הכפלת PSA פי 30, וזה יכל להצביע על ירידה בגידול של הסרטן (1).
מחקר שנערך בעכברים עם גרורות של מלנומה בריאות, הראה ירידה של 90% מהגרורות אחרי טיפול עםMCP (5)
MCP מסיס במים, ובדומה לסיבים תזונתיים אינו גורם לסבילות במערכת העיכול. ריכוז גבוה עלול לגרום לצואה רכה.
המינון המומלץ לאדם מבוגר הוא 6-30 ג' ליום, מחולק לכמה מנות (1). ממיסים את האבקה בכמות קטנה של מים, ומוהלים עם מים או מיץ.
 
מקורות
 
1.           Modified Citrus Pectin, in: Alternative Medicine Review, 2000, Vol 5, No 6, p. 573-575.
2.           Strum S. Scholz M. McDermed J. et al. Modified citrus pectin slows PSA doubling time: A pilot clinical trial. Presentation: International Conference on Diet and Prevention of Cancer, Tampere, Finland, May 1999.
3.           Gruson D. Ko G. Galectins testing: new promises for the diagnosis and risk stratification of chronic diseases? Clin. Biochem. 2012, 45:719-726.
4.           Raz A. Loton R. Endogenous galactoside-binding lectins: a new class of functional cell surface molecules related to metastasis. Cancer Metastasis Rev. 1987, 6:433-452.
5.           Platt D. Raz A. Modulation of the lung cell colonization of B16-F1 melanoma cells by citrus pectin. J. Natl. Cancer Inst. 1992, 18:438-442.

כדי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן מומלץ:


השליטה על חייך בידיך!

הידע שלנו לגבי הסרטן מתרחב כל הזמן. למעלה מ- 200 סוגי סרטן ידועים לנו, ומתוכם ניתן לרפא רבים, אם התגלו בשלב מוקדם.

בשנים האחרונות מתגבשת הדעה שהרוב המכריע של מחלות הסרטן קשור בהתנהגות, בסגנון חיים, ובחשיפה לגורמים סביבתיים מסרטנים. מחקרים רבים מצביעים היום על גורמי סיכון העלולים להעלות את שיעור החולים בסרטן, לעומת גורמים מגינים, העשויים להפחית את הסיכון לחלות במחלה, או אף למנוע אותה.

רבים מאמינים בטעות שזו "גזירה משמים" לחלות בסרטן, ושאין לנו יכולת להשפיע על המחלה. אלא שהיום ידוע שניתן למנוע חלק ממחלות הסרטן.

אימוץ סגנון חיים בריא יותר מאפשר שיפור משמעותי בבריאות ומסייע במניעת מחלות סרטן מסוימות.

הוכח כי כ- 85 אחוז ממקרי סרטן הריאה נגרמים כתוצאה מעישון, לכן הימנעות מהרגל מזיק זה, או הפסקתו, עשויים למנוע את התפתחות המחלה אצל המעשן או הנמצאים בקרבתו (מעשנים פסיביים).

מחקרים חדשים מצביעים על כך שמשקל עודף, תזונה בעלת שיעורי שומן גבוהים, צריכת קלוריות רבות, ופעילות גופנית מועטה, עלולים להגביר את הסיכון לחלות במחלות סרטן שונות.

ידוע גם שהימנעות מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן העור.

כדי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן מומלץ:

  • להפסיק לעשן ולהימנע מעישון בקרבת אחרים. העישון מזיק לבריאות המעשנים, ולבריאותם של המעשנים הפסיביים.
  • לשמור על משקל גוף תקין באמצעות תפריט מאוזן ודל שומן, להימנע מצריכה עודפת של קלוריות.
  • להרבות באכילת פירות וירקות טריים, במיוחד אלה המכילים כמות גדולה של ויטמין A וביתא קרוטן כמו:
    גזר, דלעת, ברוקולי, בטטה, מלון, תרד, אפרסק ומישמש.
    ויטמין C כמו: תפוז, אשכולית, תות שדה, פלפל אדום וירוק, עגבניה, ברוקולי, מלון, מנגו ופפאיה.כ
    ירקות ממשפחת המצליבים כמו: ברוקולי, כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, קולורבי, צנון וצנונית. סיבים כמו : בננה, אגס, תפוח, מישמש, שזיף, תפוח אדמה, גזר, חסה, פלפל, אפונה, תרד ופול. מקורות נוספים לסיבים: לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, גרעיני תירס, קיטניות (שעועית יבשה, עדשים, חומוס, אפונה, פולי סויה), פירות יבשים ופיצוחים.
    חשוב להיוועץ ברופא לפני פעילות חדשה או שינוי בהרגלי תזונה!
  • לבצע פעילות גופנית מתונה ומבוקרת כמו הליכה ותרגילי התעמלות.
  • להימנע משתיה מופרזת של אלכוהול. אין לשתות יותר ממנה אחת ליום (מנה = פחית בירה, חצי כוס יין או כוסית משקה חריף).
  • להמעיט באכילת מזון מעושן, מטוגן ומשומר.
  • להקפיד על חשיפה מבוקרת לשמש, הכוללת את אמצעי ההגנה המומלצים כמו לבוש מתאים, כובע, משקפיים, מריחת העור בתכשירים מסנני קרינה , וחשיפה לשמש בשעות לא מסוכנות. יש להימנע מכוויות שמש בעיקר בגיל הילדות.
  • להימנע מחשיפה לחומרים הידועים כמסרטנים למשל: אזבסט או ראדון ולנקוט באמצעי ההגנה המומלצים. חשוב לעקוב אחר הוראות הבטיחות המומלצות בשימוש בחומרים העלולים להיות מסרטנים.
  • להתחסן נגד צהבת (Hepatitis B Virus ), חיסון אשר עשוי למנוע התפתחות של סרטן הכבד., וכן נגד סרטן צואר הרחם, חיסון העתיד להיכנס לשגרת החיסונים ב - 2011.

חשוב לזכור שאבחון מוקדם הוא המפתח לריפוי !

חולי סרטן רבים מבריאים כשהמחלה מתגלה בשלב מוקדם.
  • סרטן שד - חשוב שכל אשה מגיל 20 תלמד להכיר את שדיה, ותבדוק אותם מדי חודש, כך שתוכל לאתר כל שינוי, ולפנות בהקדם לרופא כדי לברר את טיבו.
  • אחת לשנה, מומלצת בדיקת שד על ידי רופא.
  • מומלץ לכל אשה מגיל 50 ומעלה לעבור בדיקת ממוגרפיה כל שנתיים.
  • לנשים בסיכון גבוה, שלהן קרובת משפחה מדרגה ראשונה (אם, אחות), שחלתה בסרטן השד - מומלצת בדיקת ממוגרפיה מגיל 40, אחת לשנה, או בהתאם להמלצות הרופא.
  • בדיקת MRI של השד מומלצת לנשים נשאיות מוטציות בגנים BRCA1, BRCA2.
  • סרטן המעי הגס - בדיקת דם סמוי בצואה, אחת לשנה, לגברים ונשים מעל גיל 50גברים ונשים בסיכון גבוה, להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה (הורים, אחים, ילדים ) שחלה במחלה - מומלץ מעקב קבוע והתייעצות רפואית לגבי הבדיקות לאבחון מוקדם המתאימות להם.
  • סרטן הערמונית - החל מגיל 50 מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי הבדיקות האפשריות לגילוי המחלה.
    לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוהכ, להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה (אב, בן) שחלה בסרטן הערמונית לפני גיל 70 - מומלצות בדיקות משולבות של PSA , בדיקה רקטאלית ובדיקת אולטרה סאונד, אחת לשנה.
  • סרטן העור - חשוב לשים לב לשינויים בשומות שעל גופכם אם חל שינוי, יש לפנות לרופא.
    לאנשים בסיכון גבוה, בעלי קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה במלנומה, בעלי למעלה מ-20 שומות בכל שטח הגוף, בהירי עור, אנשים הנחשפים לשמש למעלה משעתיים ביום במסגרת מקצועית - מומלצת בדיקה תקופתית על ינדי רופא עור או כירורג פלסטי, על פי המלצותיו.
  • סרטן צוואר הרחם - על פי חוק בריאות ממלכתי, בדיקת משטח צוואר הרחם מומלצת אחת ל-3 שנים לנשים מגיל 35 עד גיל 54 שנמצאות בסיכון רגיל. (אישה המוגדרת על ידי הרופא כשייכת לקבוצת סיכון גבוה, תתיעץ עמו לגבי גיל התחלה ותדיירות הבדיקות).
    האיגוד הישראלי למילגות וגינקולוגיה ממליץ על בדיקה תלת שנתית החל מגיל 25 עד גיל 60, לא במסגרת זימון יזום של תוכנית סריקה כלל ארצית.
    בשנת 2009 ועדה שהוקמה לצורך קביעת הנחיות לבדיקת משטחי צוואר הרחם המליצה על ביצוע ארבע בדיקות בגילאים 30, 35, 40, ו -50 לנשים בסיכון רגיל. המלצות אלו נבדקות כעת במשרד הבריאות.
  • סרטן השחלה - לנשים להן לפחות 2 קרובות משפחה מדרגה ראשונה שחלו בסרטן השחלה - מומלץ החל מגיל 26 לבצע אחת לשנה בדיקת אולטרהסאונד וגינלית עם או בלי בדיקת סמן בדם CA-125 .

להלן מספר סימני אזהרה שיש לשים לב אליהם:

  • שינוי בהרגלי היציאות (שלשול, עצירות), או דם בצואה.
  • פצע שאינו מבריא במקום כלשהו בגוף.
  • שינוי בצבע או גודל של נקודת חן קיימת.
  • התקשות או גוש בשד, הפרשה מהפטמה או ציור ורידים מוגבר שנוצר בשדיים.
  • בעיות עיכול או קושי בבליעה.
  • שיעול או צרידות שאינם חולפים.
  • שינויים בהרגלי הטלת שתן או המצאות דם בשתן.
חשוב להדגיש - סימנים אלה מופיעים, לעיתים, אצל כל אחד מאתנו, עקב סיבות שאינן קשורות כלל בסרטן. אולם כאשר אחת מתופעות אלו אינה נעלמת אלא שבה ומופיעה, חשוב לפנות לרופא!

הדרים שם מדעי: Citrus הם סוג עצים ירוקי עד ומניבי פרי ממשפחת הפיגמיים. מקור השם העברי בהדרם של הפירות


הדרים שם מדעי: Citrus הם סוג עצים ירוקי עד ומניבי פרי ממשפחת הפיגמיים. מקור השם העברי בהדרם של הפירות. מקור ההדרים בדרום-מזרח אסיה, והם נפוצים באגן הים התיכון ובמקומות אחרים. עם ההדרים נמנים התפוז, הלימון, האשכולית, המנדרינה, הקלמנטינה, האתרוג, הפומלו, הפומלית, התפוזינה ורבים אחרים.

בטבע ידועים חמישה מיני הדרים בלבד: פומלו, אתרוג, קי ליים, מנדרינה ו-Citrus halimii שהתגלה ב-1973. הם צמחו בדרום מזרח אסיה באזור סין והודו ומשם הועברו אל המזרח התיכון, אירופה ואמריקה. כל שאר מיני ההדרים נוצרו על ידי הכלאה טבעית או מלאכותית של מינים שונים מהסוג. כך למשל הלימון נוצר מהכלאה של אתרוג וליים
מאז גילויו, נחשב ויטמין C כגורם ביולוגי חיוני, בעל תפקידים רבים וכויטמין ראשון במעלה.
גוף האדם אינו מסוגל לייצר ויטמין C וחייב לקבל אותו מהמזון מדי יום. היות וויטמין C הינו מסיס מים, הוא מסולק מהר מהגוף כך שמאגר הויטמין C בגוף האדם הוא קטן במיוחד (1.5 גרם אצל המבוגר). משום שויטמין C מעורב בכל כך הרבה תהליכים ביולוגיים חשובים, חובה לדאוג לאספקה סדירה וכמותית שלו מדי יום.
פרי ההדר מתאפיין בשתי קליפות צבעוניות (בדרך כלל בצבעי צהוב או כתום בפרי 10 - 20 פלחים, המכילים שקיקי מיץ ועטופים בקליפה דקה. הגרעינים קרובים למרכז הפרי. טעמם של פירות ההדרים נע בדרך-כלל בין מתוק לחמוץ והם מכילים מיץ רב. כשפירות ההדר אינם בשלים, טעמם חמוץ ומר. שמו המדעי של טיפוס הפרי הוא הספרידיום (Hesperidium) שהוא מין ענבה והוא ייחודי לענף במשפחת הפיגמיים.
המינון התזונתי המומלץ עומד על 75-95 מ"ג ליום למבוגר. יחד עם זאת, שורה ארוכה של מחקרים רפואיים ודעתם של מומחים רבים מדגישים כי במצבים בריאותיים מסויימים יש להגדיל באופן משמעותי את צריכת ויטמין C ליותר מ 200 מ"ג ליום ובכמה מחלות כרוניות המינון המומלץ נע בין 500-3,000 מ"ג ליום. תזונה מאוזנת ומולטי ויטמין רגיל אינם יכולים לספק כמות זו של ויטמין C.
עצי ההדר נוחים להרכבה. ניתן להרכיב זנים שונים של הדרים באותו העץ, כך שענף אחד יניב פרי הדר אחד וענף אחר יניב פרי הדר אחר. גובהו של כל עץ נע בין 5 ל-15 מטרים.
תרומת ויטמין C לבריאות האדם:
המרצת יצירת קולגן - חלבון עיקרי בבניית התאים וחיבור הרקמות של העור, החניכיים, העצמות והשרירים. 
חיזוק המערכת החיסונית ועידוד יצירת נוגדנים וכן סיוע בהחלמה יעילה מפציעות. 
כאנטי אוקסידנט, ויטמין C מסייע בהגנה מוגברת מפני חמצון יתר הנובע מפעילותם ההרסנית של רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים מעורבים בהתפתחותן של מחלות כרוניות (אסטמה, סכרת, דלקת פרקים, כולסטרול), בתהליך ההזדקנות, בזיהומים ומחלת הסרטן. 
עידוד יצירת סידרה של הורמונים (steroids) וחומצות אמינו (carnitine), החשובים לחיוניות ולבריאות כללית טובה.
צמח מרפא אתרוג טוב :
לשמירה על הבריאות הכללית: לילדים ונוער לתמיכה בתהליכי הגדילה, בחורף - למניעת מחלות ולקיצור זמן ההחלמה, לחיזוק המערכת החיסונית ובעת נטילת טיפול אנטיביוטי, במצבי עייפות וכן למעשנים כהגנה מפני נזקי העישון. 
לתמיכה במצבים בריאותיים ספציפיים: אנמיה, הריון, קיב קיבה, אלצהיימר ומצבים שנדרשת תמיכה בתהליכי הגלדה של פצעים וכוויות.
לתמיכה במחלות כרוניות מסויימות: סכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול / טרשת עורקים, אסטמה ואלרגיה ודלקת פרקים (Arthritis).
המכון למדעי הבריאות, בלטימור ארה"ב.
זהו החידוש האחרון ברפואה, יעיל למלחמה בסרטן. מעלותיו של הלימון- הלימון הוא מוצר פלאי לצורך הריגת התאים הממאירים.- הוא חזק יותר מכימותרפיה פי 10,000.- מדוע איננו יודעים על כך? מפני שקיימות מעבדות המעוניינות לייצר גרסה סינטטית, שתביא להם רווחים עצומים.- אתם יכולים לעזור לחבר/ה הזקוקים לכך ע"י הבאת מידע זה, שמיץ הלימון מועיל למניעת המחלה.- טעמו נעים והוא לא גורם לתופעות הלוואי הנוראות של הכימותרפיה.- אם באפשרותכם לנטוע עץ לימון בחצר או בגינתכם, עשו זאת.- כמה אנשים מתים בשעה שסוד זה נשמר בקנאות על מנת שלא לפגוע ברווחי הענק של התאגידים?- כידוע לכולם, עץ הלימון נמוך, אינו תופס מקום רב, וקיים במגוון זנים עצום. - ניתן ליהנות מהפרי בצורות שונות: לאכול את הציפה, לשתות מיץ לימונים, להשתמש בו במשקאות קלים וחמים, להשתמש בו במאפים, להשתמש בו בסלט ירקות על גווניו, ועוד.- מכל תכונותיו החשובות, המעניינת ביותר היא השפעתו על ציסטות וגידולים.- צמח זה הוא תרופא מוכחת לכל סוגי הסרטן. יש אומרים שהוא מועיל בכל הוריאציות של הסרטן. הוא נחשב גם לפעיל מאוד נגד כל סוגי החיידקים והפטריות, יעיל נגד טפילים פנימיים ותולעים, מסדיר לחץ דם ופועל נגד דיכאון והפרעות עצביות.- המקור למידע זה מעניין: הוא בא מאחד מיצרני התרופות הגדולים בעולם, המאשר שאחרי יותר מ-20 ניסויים במעבדה מאז 1970, התוצאות מראות שהוא הורס תאים ממאירים ב-12 סוגי סרטן, כולל המעי הגס, השד, הפרוסטטה, הריאות והלבלב.- התרכובות מעץ הלימון הראו פעולה של פי 10,000 יותר טובה מהחומר ADRIAMYCIN, שהיא תרופא כימותרפית, הנמצאת בשימוש רב בעולם, בהאטה של גידול התאים הסרטניים.- מה שמדהים עוד יותר הוא שסוג זה של תרפיה עם תמצית לימון הורס רק את התאים הסרטניים, ואינו פוגע בבריאים.

הינה הקישור לרישום ה"פטנט" של הפורמולה לטיפול טבעי בסרטן

כנסו וקראו להלן רשימת הצמחים בפורמולה כפי שהוגש לרשם הפטנטנים:
http://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2010052680&recNum=49&maxRec=184&office=&prevFilter=&sortOption=&queryString=IC%2FA61K-36%2F53&tab=PCT+Biblio
הצמחים ברשות הכלל והרבים
כל אחד יכול!
אשמח לעזור.
שמעון .ש
מרפא הבושם
קראו עוד על צמחי מרפא וריפוי טבעי בסרטן
http://www.xn----zhcelg2cb2c9aq.co.il/products.php?sw=%D7%A6%D7%A8%D7%99+%D7%94%D7%92%D7%95%D7%A3