צמח נוגד סרטן שנחשב בטוח יותר לשימוש הוא הרימון.
מחקרים שעוסקים בדרכים לעכב או למנוע סרטן בודקים את השפעתם של חומרים טבעיים או כימיים על מספר מנגנונים ביולוגיים שאחראים ליצירה וקיום של תאים סרטניים:
- מחזור התא Cell cycle – חלוקת התא לצורך התרבות.
- מוות תאי מתוכנת Apoptosis - תהליך התאבדות שבו תא משמיד את עצמו בצורה מבוקרת.
- שגשוג תאי הסרטן Cell proliferation - התרבות תאי סרטן
- חיוניות התאים Cell viability - היחס בין מספר התאים המתים ובין מספר התאים החיים.
- אנגיוגנזה Angiogenesis - היווצרות של כלי דם שמזינים את הגידול הסרטני.
פגיעה במנגנונים ביולוגיים אלה עשויה להיות המפתח לניצחון על הסרטן, אולם לעיתים קרובות הפגיעה בתאי הסרטן מלווה בפגיעה ברקמות הבריאות, במילים אחרות תופעות לוואי קשות.
שאיפת המדענים היא לאתר חומרים שיפגעו רק בתאי הסרטן, אולם לעיתים הם נאלצים להתפשר כדי להציל חיי אדם. בשלב ראשון בודקים המדענים חומרים טבעיים שעשויים לענות על קריטריונים אלה. לאחר שאיתרו חומר כזה, הם ינסו, בדרך כלל, ליצור חומר כימי שיחקה את תכונות החומר הטבעי, המניע לכך הוא כלכלי.
דוגמה לצמח שמשמש היום בתעשיית התרופות האנטי סרטניות היא וינקה ורודה - צמח יפה ורעיל מאוד, ראו הוזהרתם! הווינקה מכילה אלקלואידים שפוגעים במחזור התא הסרטני ומובילים למות התאים. האלקלואידים בצמח נקשרים לאבני הבניין של חלבון בשם טובולין ומונעים את היווצרות החלבון. לטובולין תפקיד חשוב בהתחלקות התאים. אלקלואידים אחרים של הווינקה מסוגלים למנוע היווצרות כלי דם שמזינים את הגידול הסרטני. אלקלואידים הם חומרי ההגנה של הצמח מפני בעלי חיים ולכן רובם מרים ואף רעילים. תרופות כימותרפיות שמכילות וינקה הן וינקריסטין, וינבלסטין, וינורלבין ווינדזין. רעילות האלקלואידים היא כמו חרב פיפיות, ולכן השימוש בתרופות אלו עלול להיות מלווה בתופעות לוואי חמורות.
צמח נוגד סרטן שנחשב בטוח יותר לשימוש הוא הרימון.
מחקר מעבדה [1] מטעם אוניברסיטת טקסס שפורסם בכתב העת Anticancer Research בספטמבר 2011 בדק את השפעתה של תמצית רימון על אחד מסוגי הסרטן הקשים ביותר לטיפול, סרטן הלבלב. סרטן זה נחשב כסרטן הרביעי הקטלני ביותר, בין היתר בגלל אבחון מאוחר והקושי בטיפול בו. רמת היעילות של התרופות הכימותרפיות לטיפול בסרטן הלבלב נמוכה עקב עמידות התאים הסרטניים והרמה הגבוהה של תופעות הלוואי הקשות הנלוות לטיפול. סיבות אלו מניעות את החוקרים לאתר ולפתח תחליפים שיסייעו במניעת סרטן הלבלב ובטיפול בו.
צוות החוקרים מאוניברסיטת טקסס השתמש לצורך המחקר בתמצית סטנדרטית של רימון. על מנת להבטיח שתוצאות המחקר אמינות בחנו החוקרים את השפעת תמצית הרימון על דגימות של סרטן לבלב מאנשים שונים. תוצאות המחקר הראו שתמצית רימון פוגעת במחזור התא הסרטני, בולמת את חיוניות התאים הסרטניים, מונעת שגשוג של תאי הסרטן ומקטינה את מספר תאי הגזע של הגידול הסרטני. חשוב לציין שתמצית הרימון לא הצליחה לחולל מוות תאי מתוכנת של תאי הסרטן, אפילו בריכוז גבוה.
בהשוואה שערכו החוקרים בין תמצית רימון והתרופה הכימותרפית פקליטקסל paclitaxel נתגלה פרט מעניין, תמצית הרימון עיכבה שגשוג של תאי סרטן לבלב, מהר יותר וטוב יותר -90% בהשוואה לתרופה 60%. מחקר זה הוא הראשון מסוגו שהראה כי לתמצית הרימון השפעה על סרטן לבלב.
החוקרים בדקו את השפעתם של החומרים הפעילים ברימון, חומצה אלגית, לוטאולין וחומצה אורסולית, אך לא מצאו הבדל בין השפעתם לחוד וביחד. חומרים אלו נמצאים בריכוז גבוה בקליפת הרימון.
מחקרים קודמים על תמצית רימון הראו כי התמצית מכילה תערובת של חומרים פעילים, עמם נמנים הפּוּניקַלאגינים Punicalagins - קבוצת אלאגיטאנינים ייחודית לרימון שמגנה על הגוף מפני תהליכי חמצון ורדיקלים חופשיים, נוגדת דלקות ונוגדת סרטן, בפרט סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן הריאות. תאי סרטן משגשגים בסביבה של עקה חמצונית, לכן חשוב מאוד לנטרל את העקה החמצונית באמצעות נוגדי חמצון: פרות, ירקות וצמחי מרפא.
צוות חוקרים מהמרכז לתזונה באוניברסיטת קליפורניה [2] מצא שתמצית רימונים מעכבת צמיחה של כלי דם חדשים אשר נחוצים להזנת גידולי הערמונית. מחקר קליני שנערך במספר מרכזים רפואיים במקביל (גרמניה, ויילס, ארה"ב, בריטניה, ישראל והולנד) מוכיח כי תמצית רימון מעודדת מוות תאי מתוכנת ומאטה שגשוג שלתאי סרטן הערמונית.
מחקר קוריאני [3] מצא שתמצית רימון מעכבת שגשוג תאי סרטן השד. חוקרים מטעם אוניברסיטת פלורידה אטלנטיק 2005 בדקו את ההשפעה של תמצית הרימון ושל ג'ניסטאין (איזופלבון) על סרטן השד. תמצית הרימון והג'ניסטאין חוללו מוות תאי מתוכנת אפופוטוזיס, יחד ולחוד. אולם טיפול משולב בתמצית רימון וג'ניסטאין הוביל לתמותה גבוהה יותר של תאי הסרטן מאשר כל חומר לחוד. תמותת התאים הסרטניים הייתה גבוהה בהרבה משל התאים הבריאים שנלקחו כקבוצת ביקורת. בתאים שמתו היה ניתן לראות שבירה של DNAושל חלבונים.
קרא עוד על הרימון|:
http://www.xn----zhcelg2cb2c9aq.co.il/products.php?sw=%D7%A8%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%9F
דוגמא נוספת לצמח נוגד סרטן ובטוח לשימוש הוא הכורכום, או למעשה החומר הפעיל בו – הכורכומין.
הכורכומין פוגע בכל המנגנונים הביולוגיים העיקריים שהוזכרו בהתחלה. מחקר [4] מטעם אוניברסיטת טנסי שראה אור ב-26 בינואר 2012 בכתב העת המדעי Surgery בדק את השפעת הכורכומין על גידול סרטני מסוג נוירובלסטומה, גידול נוירו-אנדוקריני ששכיח בקרב ילדים. החוקרים בחנו את פעולת הכורכומין בתנאי מעבדה ועל בעלי חיים, במחקר המעבדה ראו החוקרים שכורכומין מדכא את הפעלת הפקטור הגרעיני קאפה בטא Nuclearfactor NF-kappa-B ואת השגשוג של תאי סרטן מסוג נוירובלסטומה. במחקר על בעלי חיים, ראו החוקרים שהכורכומין הפחית משמעותית את מספר תאי הסרטן, צמצם את הפעילות של הפקטור הגרעיני קאפה בטא, הקטין את השגשוג של תאי הסרטן, העלה את הקצב של מוות תאי מתוכנת בקרב תאי הסרטן ובלם את היווצרות כלי הדם שמזינים את הגידול.
מחקר אחר [5], שערכה קבוצת ביוכימאים מאוניברסיטת טקסס [2007], התחקה אחר מנגנון הפעולה של הכורכומין ומצא שכורכומין פוגע במחזור התא הסרטני ועקב כך מחולל מוות תאי מתוכנת בתאי הסרטן.
מחקר של מכון אנדרסון לחקר הסרטן שבאוניברסיטת טקסס [6], שפורסם בכתב העת Molecular Pharmacology 2007 מצביע על כך שכורכומין הורג תאי סרטן מסוג גליומה באמצעות תהליך אוטופאג'י. בתהליך האוטופאג'י התא מפרק את עצמו ע"י המערכות שלו, תהליך זה נקרא מוות תאי מתוכנת מסוג II, בניגוד לאפופוטוזיס שנקרא מוות תאי מתוכנת מסוג I.
הכורכומין בטוח לשימוש בריכוז גבוה. במספר מחקרים מדגישים החוקרים כי די בכמות מתונה כדי להשיג תוצאות אופטימאליות.
לעיתים קרובות עולה השאלה האם תמציות אלו טובות גם למניעת סרטן, אדרבא, כוחן בעיקר במניעה.
מקורות:
2. Ellagitannin-rich pomegranate extract inhibits angiogenesis in prostate cancer in vitro and in vivo.
הרימון, מאת ד"ר מינה פארן, על עלים
שירבו מחקרים מעין אלה שלא יהיה צורך בטיפולים כימותרפיים הרסניים!
השבמחקאיחור באבחון גידול תביעה